Goede foto’s zijn natuurlijk een belangrijk element op jouw pagina’s. Zij geven het gevoel weer of jouw boodschap bij de ontvanger aankomt. Met andere woorden het is liefde op het eerste gezicht. Heb je met jouw beeldmateriaal een match? Pas daarna gaan mensen zich verdiepen in de tekst. Foto’s zijn dus heel belangrijk voor de eerste indruk, deze duurt gemiddeld ook maar vier seconden. De foto’s moeten ook scherp, goed belicht en vooral niet onbelangrijk: rechtenvrij zijn.

Waarom zijn goede foto’s op de website belangrijk?

Als een bezoeker zich kan identificeren met de foto, zich ‘thuis’ voelt, blijft hij op je website. Anders is hij snel weer vertrokken. Daarnaast zegt een foto vaak meer dan 1.000 woorden. Heb je een webshop? Zorg dan dat de resolutie (aantal pixels) van het beeld hoog genoeg is zodat je potentiële klant kan inzoomen om de details van het product te bekijken.

Hoe kom je aan goede website foto’s?

Zelf foto’s maken

Natuurlijk kan je voor je website de foto’s zelf maken. Dan blijven de kosten beperkt en heb je foto’s die ook uniek zijn en nergens anders op internet te vinden zijn. Jammer genoeg kan niet iedereen goede foto’s maken, want het is immers een vak. Je moet ook met een boel dingen rekening houden zoals resolutie, lichtinval, scherpte, de omgeving, het uitkaderen, etc. Fotograferen is namelijk een vak en niet voor iedereen weggelegd.

Professionele fotografie

Is fotograferen niet je ding, overweeg dan om een professional in te huren. Een fotograaf kan wél die scherpe en unieke foto’s maken die goed belicht zijn. Deze oplossing is echter wel kostbaarder en kost meer tijd. Maar dan heb je wel waar voor je geld.

Stockfoto websites

Je kunt ook aan goed beeldmateriaal voor je website komen via stockfoto-websites. Dit zijn websites waar fotografen hun werk uploaden en te koop aanbieden. Deze foto’s kan je na betaling direct downloaden en op jouw website plaatsen. Er zijn ook websites die foto’s gratis aanbieden. Het nadeel van deze stockfoto-websites is dat je niet de enige bent die de foto’s gebruikt. Populaire foto’s zie je bijvoorbeeld vaak terug komen op meerdere websites. Soms kan je ook van een foto de rechten afkopen voor een bepaalde periode en is deze voor een ander niet meer beschikbaar. Dit is wel kostbaar.

Links naar betaalde en gratis stockfoto-websites:

Rechtenvrije afbeeldingen

Bovenstaande sites kun je naar hartelust gebruiken.Ik zou niet via Google of Flickr naar afbeeldingen gaan zoeken, omdat je hier helaas alleen de licentievrije foto’s mag gebruiken voor jouw website. Het is niet toegestaan om afbeeldingen uit google of van andere websites te gebruiken zonder dat de eigenaar van de foto daarmee instemt. In Google is een optie om op rechtenvrije beelden te selecteren; zoek op een bepaald zoekwoord, klik op ‘Afbeeldingen’ en vervolgens op ‘Tools’. Bij gebruikersrechten kun je op foto’s in google filteren die gelabeld zijn voor hergebruik, deze kun je gratis gebruiken. Maar kijk hier mee uit, het kan zijn dat google het toch fout heeft en je een claim krijgt van de eigenaar van deze foto.

Tips voor het gebruik van foto’s op jouw website

  1. Kies een foto met kleuren die bij jouw huisstijl, doelgroep en het onderwerp passen.
  2. Ga voor originaliteit, iets wat bij jou en je bedrijf past.
  3. Zorg voor scherpe foto’s met een goede belichting.
  4. Wees niet snel tevreden als je zoekt naar beeld. Het aanbod is overweldigend.
  5. Snijd de afbeelding op maat en geef een beschrijvende bestandsnaam voordat je deze op de website plaatst.
  6. Zorg voor een eenduidige uitstraling van het beeldmateriaal. De website oogt anders rommelig.
  7. Gebruik niet te veel beeld. Overvloed leidt af van het doel van jouw website.
  8. Gebruik altijd een alternatieve beschrijving (alt-tag) bij het beeld. Zoekmachines weten dit te waarderen doordat het bijbehorende bericht makkelijker te vinden is.