Een SSL certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van gegevens tussen de server (van jouw website) en een internet browser (zoals Chrome, Safari, Firefox of Internet Explorer).

Met SSL wordt je vertrouwelijke informatie versleuteld verzonden, zodat je gegevens niet onderschept kunnen worden. Dit is natuurlijk erg belangrijk want jij wil jouw gegevens niet openbaar hebben.

Op die manier kunnen met name login- en betalingsgegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens veilig gebruikt worden op websites die beveiligd zijn met een SSL certificaat.

Een SSL certificaat aanvragen doe je meestal via je webhoster. Soms moet je daar extra voor betalen, maar de meeste hosting providers hebben dat standaard in hun pakket, want wie wil er nu geen goede beveiliging?

Wat is SSL?

SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internet browser waardoor de gegevens beveiligd worden.

SSL certificaten maken gebruik van het https-protocol van de browser (via poort 443) wat de beveiligde verbinding tot stand brengt. Daardoor is (een gedeelte van) de website ook alleen via https:// te bereiken op het internet. In het onderstaande Engelstalige filmpje wordt in een paar minuten uitgelegd wat SSL is en hoe het werkt.

Hoe herken ik een SSL?

Het is uiteraard belangrijk dat je als bezoeker of eigenaar van een website weet wanneer een SSL verbinding actief is. Een actieve SSL certificaten kan je herkennen aan een aantal zaken.

 

 • Wanneer de URL van de website begint met HTTPS:// weet je dat de website beveiligd is met een SSL certificaat.
  Je kan dit controleren in de adresbalk van de internetbrowser die je gebruikt
 • Wanneer er een SSL certificaat actief is wordt er een slotje getoond in de adresbalk van je internetbrowser
  Afhankelijk van je browser staat dat voor of achter de URL, in sommige browsers wordt dit niet automatisch getoond.
 • Wanneer er een SSL certificaat met Extended Validation (EV) actief is wordt de adresbalk groen en wordt de naam van het bedrijf in de adresbalk getoond.
  Dit zijn specifieke SSL certificaten die de bezoeker extra signalen geeft dat de website te vertrouwen is.
 • Als je op het slotje klikt in de adresbalk van je browser kan je vaak gedetailleerde informatie vinden over wie het certificaat aangevraagd en uitgegeven heeft.

Verschillende soorten SSL

Er zijn verschillende soorten SSL op de markt. De meest voorkomende is de Single Domain SSL, die één domeinnaam beveiligd, maar je hebt ook certificaten die meerdere sites beveiligen onder één certificaat.

Welk SSL certificaat er voor een webshop of website gekozen moet worden hangt dus af van de wensen van de eigenaar van de website. Normaal gesproken is een Single domain SSL certificaat voldoende, maar moeten er meerdere subdomeinen (Wildcard SSL ) beveiligd worden of  is er een wens om extra vertrouwen te genereren bij klanten (Extended Validation SSL) dan kan er voor andere SSL certificaten gekozen worden

Waarom zou je een SSL certificaat kopen?

Wat zijn de voordelen van een SSL certificaat? en wat is SSL waard voor jouw website of webshop?

Dat is eigenlijk in 3 simpele woorden uit te leggen

 1. Beveiliging
 2. Vertrouwen
 3. Google rankings

Met een SSL  beveilig je de gegevensuitwisseling tussen je website en de bezoekers van je website en zorg je er dus voor dat deze (vaak) belangrijke gegevens niet onderschept kunnen worden.

Dit zorgt voor vertrouwen van bezoekers in je website en diensten en daarmee potentieel langere klantrelatie en opbrengst. Positief dus voor je bedrijfsresultaat.

Daarnaast heeft Google in 2014 aangekondigd dat ze een HTTPS verbinding meenemen in het ranken van websites in de zoekresultaten. In december 2015 deden ze daar nog een schepje bovenop door te verkondigen dat HTTPS (dus met SSL beveiligde websites) echt voorrang krijgen in de zoekresultaten ten opzichte van niet beveiligde website.

Het gebruik van een SSL certificaat is dus positief voor de Google rankings van je website. 

Heb je nog geen SSL certificaat, neem dan eens contact op met je hosting provider.